Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Negen tips voor in Tallinn (Estland)

Negen tips voor in Tallinn (Estland)

Talinn, Estland

Als je aan een interessante vakantiebestemming denkt, denk je misschien niet als eerst aan Estland. Zonde! Hoofdstad Tallinn is de ideale bestemming voor een korte stedentrip. Hieronder lees je negen tips voor een bezoek van drie dagen aan deze levendige, middeleeuwse stad.

1. Ben je in Helsinki? Neem de (party)boot naar Tallinn!
In de haven van Helsinki vertrekt een paar keer per dag een boot die in ruim twee uur van de ene kant van de Finse Golf naar de andere kant vaart. Aan boord haal je (tax free) snacks en drinken in de supermarkt, haal je een cocktail in een van de verschillende restaurants en waag je een dansje bij het podium. Geen zorgen: je bent zeker niet de enige! Als je hier even van moet bijkomen, kun je in de zon zitten op het grote dek. Ook geen straf.

77e0bbb6-ab99-4800-82bb-5e80324be335

2. Wandel door de oude straatjes
Het oude centrum staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Wanneer je een voet in de binnenstad zet, snap je gelijk waarom. In de door stadsmuur omheinde stad ben je even 1000 jaar terug in de tijd. Pittoreske torens reiken boven de kleinere huisjes uit en koopmanshuizen uit de Hanze-tijd kom je tegen in elk straatje. Het is geen verstandig idee om op hakken door deze stad te lopen, want dan blijf je geheid tussen een van de stenen haken. Ook lopen sommige steden erg steil omhoog, dus trek goede wandelschoenen aan.

ceafc372-f646-4bb2-ba27-e8354f38c6f0

Neem een kijkje bij de Russische orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal, die van buiten wat spectaculairder is dan van binnen, en loop het raadhuis op het centrale plein binnen. Ook een rondje om de stadsmuur heen zou ik zeker niet overslaan.

f2e3c190-305d-477f-b01a-5fa4cbe3d4bf

3. Schaf een Ühiskaart (smartcard) aan
Ondanks het feit dat je de oude binnenstad prima te voet kunt verkennen, wil je misschien ook wat dingen buiten het centrum bezichtigen (zie punt 3, 4, 5 en 6). Voor 5 euro kun je twee dagen onbeperkt reizen met bus en tram. Voor drie dagen betaal je 7 euro. Je kunt deze ov-kaart kopen bij een VVV-zaak of bij de kiosk. In de bus of tram hoef je alleen maar in te checken. Download de app ‘Trafi’ (een soort 9292) om de actuele bustijden en routes op te zoeken.

4. Reis naar het Kadriorg Park
Een van de bezienswaardigheden die buiten het centrum ligt, is het Kadriorg Park. Dit 70 hectare grote park werd op bevel van de Russische tsaar Peter de Grote gebouwd. Voor zijn vrouw. Het hoogtepunt van het park is het presidentieel paleis en de aanliggende tuin. Het is leuk om door het park te wandelen en een bezoek te brengen aan het paleis dat nu een museum is. Hier kun je voor een paar euro een collectie lokale kunst zien en de binnenkant van het mooie pand bewonderen. Een stukje verderop ligt de Japanse tuin.

thumbnail_IMG_8803

5. Breng een bezoek aan Telliskivi Creative City
Aan de rand van het centrum ligt een voormalig industrieterrein dat nu wordt gebruikt als ontmoetingsplek. Je vindt er graffitikunstwerken op de muren, verschillende hoekjes om te eten en te drinken en verschillende designer stores. Elke zaterdag vult het terrein zich met kramen voor de vlooienmarkt. Leuk om een klein uurtje in rond te lopen en wat te eten en drinken! Wij hebben hier heerlijk gegeten in restaurant Frenchy, een Frans restaurant. We werden omringd door kunst met een Frans tintje.

thumbnail_IMG_8779

Even verderop, naast het treinstation, heb je de Balti Jaam Station Market, een overdekte multiculturele markt waar je terecht kunt voor streetfood en winkeltjes met diverse lokale prullaria.

6. Ontdek het brouwproces en de speciaalbieren van Põhjala’s Brewery
Houd je van bier? Ik ook! Tijd voor een bezoekje aan de brouwerij van een van mijn favoriete bieren, Põhjala. Met de bus is het een kleine tien minuten rijden. Daarna moet je nog vijf minuten lopen door een straat met aparte, houten huizen. De brouwerij bestaat pas vijf jaar (sinds 2014), maar groeit explosief. Ze exporteren zelfs bieren naar Afghanistan en Zuid-Korea. Voor 15 euro krijg je hier een rondleiding en vijf proefglaasjes speciaalbier. Van lichte en zure bieren tot IPA’s en porters, ze weten hier wel hoe ze bier moeten brouwen.

7. De Patarei gevangenis
Aan de rand van Tallin, aan de Baai van Tallinn, staat een oude gevangenis, omringd door prikkeldraad. Als je er naartoe loopt, voel je je niet per se welkom, maar waarschijnlijk is dat ook niet wat een gevangenis uit moet stralen. Hier en daar wat graffiti, kapotte ramen en tralies. Er zijn steeds wisselende exposities te zien, maar ze hebben allemaal een overkoepelend thema: wat betekende de Sovjet-tijd voor de lokale bewoners, bestuurders en leiders? Je kunt zonder tour door de gevangenis lopen. Je gaat de cellen in, de gemeenschappelijk ruimtes en je krijgt een beeld van de gevangenen die er opgesloten zaten. Echt een aanrader!

thumbnail_IMG_8852

8. Waar je op moet letten bij het kiezen van een taxi
Je herkent een officiële taxichauffeur aan de kaart op zijn dashboard, de taximeter in de auto en een printapparaat om je bon uit te draaien. Zie je deze dingen niet, stap dan niet in! Wij waren 30 euro lichter voor een ritje van 10 minuten (4 km). Naast de officiële taxi’s kun je er ook voor kiezen een Uber-taxi in te schakelen, wat rond de 6 euro zal kosten.  Het openbaar vervoer, waarvoor je de Ühiskaart kunt gebruiken, is ook goed georganiseerd.

9. Probeer rendiervlees
Een van de beste plekken waar we gegeten hebben is bij Rataskaevu 16. Vol enthousiasme vertellen de werknemers over hun lokale producten. Natuurlijk moest ik dan ook een lokaal gerecht proeven: rendiervlees! Ik zou niet liegen als ik zeg dat het heerlijk was. Ook voor vegetariërs heb je genoeg keuze, zoals gegrilde avocado of een geitenkaasexplosie. De handgeschreven, persoonlijke tekst op de kassabon maakte het bezoek helemaal af.

Tips voor in Talinn

This function has been disabled for Leidse Lijntjes.