Meteen naar de inhoud
Home » Blogs » Hoe teken je een skyline?

Hoe teken je een skyline?

Skyline Leiden

Ben jij ook zo gek op je eigen stad? En zijn er een paar mooie bezienswaardigheden? Vereeuwig deze dan eens in een getekende skyline! Leuk voor aan de muur of goed ter ontspanning natuurlijk. In deze blog leer je hoe je makkelijk een skyline van je eigen stad kunt tekenen.

Mijn stad: Leiden

Voor mij is Leiden een van de mooiste Nederlandse steden. Niet te groot, niet te klein, veel mooie gebouwen en een prettige sfeer. Met Urban Sketchers Leiden ben ik al een aantal keer Leiden in gegaan om op een krukje buiten de mooie plekken te tekenen. Ook heb ik al veel gebouwen vanaf foto’s getekend.

Urban sketching versus tekenen vanaf foto

Er zijn twee manieren waarop je te werk kunt gaan bij het tekenen van een skyline. Je kunt het natekenen van een foto, of je kunt live op locatie tekenen. Het natekenen van een foto geeft je de mogelijkheid om verhoudingen precies te kunnen afmeten. Als je op locatie tekent, is dit veel lastiger. Soms zit je er te dicht op, of juist te ver vanaf. Tekenen op locatie is daarmee een stuk uitdagender, maar stiekem ook wel leuker! Je kunt precies bepalen vanuit welke hoek je iets wil tekenen en je kunt gebouwen vanuit een andere hoek bekijken. Dit kan bij tekenen vanaf een foto niet.

Als ik vanaf een foto teken, teken ik daarbij ook veel netter: strakke lijnen, alles zo goed mogelijk in verhouding. Bij urban sketching is het niet heel gebruikelijk om een liniaal te gebruiken. Hierdoor worden de lijnen in je tekening veel zwieriger en krijg je uiteindelijk een veel lossere tekening.

Wat heb je nodig?

Potlood
Gum
Liniaal
Fineliner of stift

  1. Pak een A4-papier
  2. Maak een kader (bijvoorbeeld 8 bij 20 cm)
  3. Maak een horizonlijn op ongeveer 1/6 hoog in het kader.
  4. Verdeel de lijn in blokken waar de verschillende gebouwen mogen komen, met potlood of maak gelijk een grove schets.
  5. Probeer de gebouwen die je ziet in juiste volgorde in de blokken te tekenen, met potlood. Houd het eenvoudig en verlies je niet in alle details.
  6. Trek de goede lijnen over met een stift of fineliner.
  7. Voeg de details toe. Dat mooie ornament op de gevel of de planten je je in het raamkozijn ziet staan. Voeg er zoveel toe als je wilt!
  8. Ta-da! Je eigen skyline.

This function has been disabled for Leidse Lijntjes.