Creatief koken in de mobiele keuken

Sinds januari 2019 is een ziekenhuis in Hoofddorp in het trotse bezit van een ‘mobiele keuken’: een keuken op wieltjes. Deze keuken komt langs op afdelingen waar patiënten vaker of voor een langere tijd naartoe komen, bijvoorbeeld voor een chemokuur. De mobiele keuken rijdt nu vijf keer per week naar de huiskamer op de dagbehandeling oncologie in Hoofddorp.

Jeroen van Zon, hoofd hospitality, is er blij mee. “De patiënten kunnen op deze manier even buiten hun ziekenhuiskamer genieten van een gezonde lunch of een hapje tussendoor. Hiermee hopen we ze een beetje een thuisgevoel te kunnen geven en ze uit de ziekenhuisomgeving te halen.”

Kleine hapjes met veel kleur en geur
Op de dagbehandeling oncologie wordt er dan ook al dankbaar gebruik van gemaakt. Mehmet is één van de koks die de hapjes klaarmaakt voor de patiënten. “Voor deze kwetsbare patiënten moeten we goed letten op wat en hoe we het eten serveren. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld blaren in hun mond door de chemotherapie, of hun smaak is verminderd. We proberen veel met kleuren, geuren en kruiden te werken en ons aan te passen aan de wensen en behoeften van de mensen.”

Gastvrouw Silvie serveert met een grote glimlach de gerechtjes aan de patiënten. “Ik heb echt een band met de patiënten die hier, vaak meerdere keren per week, komen eten. Hun reactie maakt dit werk het mooiste werk van de wereld.”, vertelt ze. “Aan het begin moest het een beetje opstarten, maar het wordt hier steeds drukker!”

Een praatje
Mevrouw Teeuwen zit aan de grote tafel in de huiskamer. Ze is net klaar met haar behandeling. “Het is heel fijn om hier te komen”, vertelt mevrouw Teeuwen. “Voor een praatje, over even iets anders dan het ziek zijn. En je weet ook dat iedereen die hier zit voor hetzelfde komt.” Ook merkt ze dat ze een stuk meer eet als ze samen met anderen eet. “Het is gewoon makkelijker als ik ondertussen aan het kletsen ben.”

Smaakt naar meer
Er zijn plannen om mobiele keukens ook in te zetten op andere afdelingen. Bijvoorbeeld op de afdeling geriatrie in Haarlem, waar we lekkernijen van vroeger willen serveren. Jeroen van Zon: “Deze lekkernijen roepen vaak fijne herinneringen van vroeger op. We hopen dat onze patiënten door de herkenbaarheid meer eetlust krijgen en plezier hebben tijdens het eten. We willen bijvoorbeeld wentelteefjes, pannenkoeken en drie-in-de-pan uitdelen.” Daarnaast zijn er plannen voor een mobiele keuken in het Vrouw & Kind centrum en de dialyse-afdeling.

Vergelijkbare berichten